<p>Lees hier over de voordelen van snelkookpannen. Van oudsher is het een ingenieus attribuut om snel het eten gaar te krijgen zonder extreem veel energie te verbuiken.
In feite is het systeem waarmee snelkookpannen werken te simpel voor woorden. Het werkt met iets wat wij allemaal op de middelbare school hebben geleerd. Aldaar is ons tijdens lessen natuurkunde verteld over de aggregatie toestanden. Bij een luchtdruk van één bar, dat is de luchtdruk waarin we leven, bevriest water bij nul graden Celsius en kookt water bij honderd graden Celsius.
Maar als je de luchtdruk opvoert, dan kookt water pas bij een veel hogere temperatuur dan honderd graden Celsius. Zo werken snelkookpannen. De pan is volledig luchtdicht af te sluiten.
Als het water in de pan kookt dan stijgt in de pan de druk, het water bereikt misschien wel een temperatuur van honderdvijftig graden. Aardappelen en groenten zijn bij zulke temperaturen zo gaar. Het is mogelijk om snel een erwtensoep in een snelkookpan te maken maar dat vraagt wat extra informatie. Bij erwtensoep is vaak roeren belangrijk, en dat is iets wat bij een snelkookpan juist niet gaat. Uiteindelijk zijn snelkookpannen handig om het energieverbruik te reduceren. Hierdoor zullen ze niet verdwijnen, maar eerder nog meer opkomen. Snelkookpannen zijn geschikt voor alle fornuizen, en gaan lang mee.</p>