<p>Lees hier over aanrechten. Van alles wat er in huis te vinden is, wordt van een aanrechtblad veel verwacht.
Aanrechten worden flink belast, het is van belang dat een aanrecht bestendig is tegen hitte, en krasvast is. Aanrechten hebben dan ook een lange geschiedenis van materialen. Heel vroeger had je dat granito, dat was een cement met stukjes graniet er doorheen gemengd. Maar die bladen konden scheuren. Later kwam het RVS, het aanrechtblad en spoelbak bestond uit één stuk.
Het was functioneel, maar niet mooi om te zien. In de professionele keuken is RVS nog wel gewoon, daar mogen aanrechtbladen beslist geen naden hebben. Nog even is een aanrechtblad van tegels geweest maar dat was smerig.
Bacteriën bleven in de voegen zitten, een aanrechtblad moet glad zijn en makkelijk schoon te maken. Heel exclusief is een aanrecht van natuursteen zoals marmer en graniet. Deze zijn mooi om te zien en gaan heel lang mee. Het voldoet aan alles, als je met je mes buiten de snijplank gaat heeft dat geen consequenties, en een hete pan kan op het werkblad staan zonder dat het schade geeft. Een werkblad van natuursteen is daardoor echt een investering, een levensduur van twintig jaar is geen uitzondering. Aanrechten, een werkblad met kastjes erin, ook voor een buitenkeuken, zullen in de toekomst blijven.</p>